„Битката за Украйна“ (част – I и II) на Андрей Кончaловски

Филм..

Битката за Украйна на Андрей Кончaловски - български субтитри
Превод и субтитри: Арам Потурлян
2012г.
Страна:  Русия
Творческа група Автор на проекта: Андрей Кончаловски
Автори на сценария: Андрей Кончаловски и Екатерина Зенович
Режисьори: Евгений Григориев и Екатерина Вещева
Оператори: Андрей Костянов и Артьом Анисимов
Ген. продуцент: Андрей Кончаловски
Продължителност 88 мин.
Производител  Продуцентски център на Андрей Кончаловски

 

Студената война отдавна остана в миналото. Чичко Сам с бомбата в ръце и злобният болшевик със сърпа и чука днес са само ярки картинки от учебника по история. Руснаците вече не се опитват да вкарат ядрени бойни глави в Куба, американците не изгарят с напалм комунистическата заплаха във Виетнам, съветското политбюро не дава заповед да бъдат вкарани войски в Афганистан, за да бъде поставено на власт лоялно правителство. Слава богу, двете свръхдържави отдавна престанаха да разкъсват планетата на части.
Но наистина ли са престанали да го правят?
Във филма „Битката за Украйна“ известният руски режисьор Андрей Кончаловски анализира как Украйна, в миналото част от Съветската империя, а сега голяма европейска страна, се опитва да се отскубне от здравата прегръдка на големия брат – Русия – без да стане поредния американски сателит. Мащабното изследване продължи почти три години. В него участваха бившият президент на Полша Александър Квашневски, бившият президент на Словакия Рудолф Шустер, бившият президент на Грузия Едуард Шеварнадзе, седмият генерален секретар на ООН Кофи Анан, бившият премиер-министър на Русия Виктор Черномирдин, бизнесменът Борис Березовски, както и много украински, руски и американски историци политици и журналисти. Един от основните експерти във филма е вторият президент на Украйна Леонид Кучма. Именно по време на неговото управление избухва Оранжевата революция, когато Русия и Америка за пореден път премериха сили на територията на друга страна.
Филмът „Битката за Украйна“ повдига много въпроси. Кои са културните корени на конфронтацията между Запада и Изтока? Може ли една страна, разположена върху пресечната точка на интересите на Европа и Русия, да бъде независима? Каква е цената на тази независимост? И тъй като Андрей Кончаловски е руски режисьор, важно място в изследването му заема мисълта, че Украйна не е Русия, въпреки общата историческа съдба. Това е болезнен извод както за Русия, така и за част от украинското общество. Но само ако го приеме, Русия ще може да престане да живее с призраците на Студената война.

 

 

Част 1:

 

Част 2:

 

Линкове за изтегляне, независим от YouTube:

Част 1

Част 2

 

 

Вашият коментар