#‎НеФинансирамКрадци – Бойкот на градския транспорт в София заради скъпия билет

 

Обществено сдружение обяви в социалните мрежи, че започва кампания с мото ‪#‎НеФинансирамКрадци за гражданско неподчинение срещу поскъпването на билетите за градски транспорт в София.

 

В отворено писмо до кмета, Общинския съвет и Центъра за градска мобилност, „Движение Обществен натиск” пише: „с решението за увеличаване на цената на картата за еднократно пътуване и талоните за многократно пътуване на преференциална цена, Вие поехте политическата отговорност за лишаването на хиляди граждани и гости на столицата от достъпен транспорт”.
Заявената цена от 1,64 лв. на пътуване е напълно неизяснена финансово, а справка в регистъра на Евростат показва, че данни за пътуващите с еднократен билет в публичния транспорт НЕ СЕ СЪБИРАТ, тоест, цитираното от г-жа Фандъкова по медиите число „15%” в България и „10%” в Германия най-вероятно не отговарят на истината”, се кава още в писмото.

 

От движението поясняват, че неподчинението ще се изразява в пътуване с автобуси, тролеи, трамваи и влакове на Центъра за градска мобилност, и провеждане на информационна кампания за пътниците в тях.
Тези действия ще се извършват от лица без превозен документ, и те ще отказват да заплащат съответната глоба като акт на ПОЛИТИЧЕСКО несъгласие с ПОЛИТИЧЕСКОТО Ви действие. Акциите ни ще бъдат заснемани и отразявани от нашите медийни партньори”, пишат недоволните граждани.

 

Участниците в кампанията ще бъдат разпознаваеми по притежаването на информационни материали на кампанията, съдържащи хаштага „#НеФинансирамКрадци”, както и банкноти с номинал от 1,60 лв.