Град Гурково е готов да посрещне бежанци от Украйна

 

Гурково
Снимка: btvnovinite.bg

След балчишкото село Гурково, сега и град Гурково, Старозагорско, е готов да посрещне бежанци от Украйна.

Около 150 семейства могат да бъдат настанени в планинското градче. Освен подслон бежанците от Украйна ще могат да разчитат и на работа, благодарение на местен бизнесмен.

Преди повече от 150 години по време на Руско-Турската война десетки семейства от Гурково намират спасение в Запорожието. Затова и гурковци гледат на българите в Украйна като братя.

До 550 души или 150 семейства от Украйна да бъдат приети в Гурково, казва бизнесменът Кольо Атанасов. Той е готов да предостави база за настаняването на хората и работа.
(справка, бележка на автора: фирма Булметал ООД на К.Атанасов)

„Имаме възможност да предложим на тези души, дето се казва и хляб, и подслон, и професии. България може да не е от най-богатите държави но ние знаем какво е ужасът на войната”, обяснява той.„Пълно съдействие от общинското ръководство ще има в тази посока, по отношение на детски градини, училища, обслужване медицинско”, уверява и кметът на града Стоян Бонев.

Местната управа обаче ще търси помощ от държавата за оформяне на необходимите документи.

Ако бежанци от Украйна бъдат настанени в Гурково, бизнесменът Кольо Атанасов не желае нито лев за наем. Действа от благородни подбуди – защото всички сме българи. И защото негови родственици преди 150 години също са заминали за Украйна, за да се спасят от ужаса на войната.

Вашият коментар