Стотици германци воюват за опълченците в Донбас

Статия от неделния брой на ДиВелт:
(http://www.welt.de/…/Warum-Deutsche-fuer-Putin-in-der-Ukrai…)

Rund 100 Bundesbürger kämpfen für die Rebellen in der Ostukraine. Viele Russischstämmige sind darunter, ehemalige Soldaten, auch eine Frau – und die Politik schaut tatenlos zu.

 
Стотици германци воюват за опълченците в Донбас. Украйна призова Германия да спре „военния туризъм“.

Ето и превода публикуван във в.СЕГА:
(http://www.segabg.com/article.php…)

Във въоръжения конфликт в Източна Украйна участват над 100 германски граждани, които се бият на страната на опълченците в Донбас, сочи разследване на в. „Велт ам зонтаг“. Повечето от тях са се преселили в Германия от бившия СССР. Много от тях имат предишен военен опит в Бундесвера (германската армия). По данни на изданието вече има поне един германски гражданин, който е загинал в Донбас. Това е 33-годишният Виталий Пастухов, който е от немско-казахски произход. Той е бил смъртоносно ранен от снаряд на 12 февруари по време на боевете в Дебалцево. На 25 февруари е погребан в Москва. Според „Велт ам зонтаг“ проблемът е, че по закон участието на германци в бойните действия в Украйна не се счита за углавно престъпление, за разлика от закона, който наказва притежателите на немски паспорти, които се бият на страната на „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия.

Украинският посланик в Берлин Андрей Мелник критикува тази практика, която изданието нарича „военен туризъм“. Той проведе спешни разговори с външното и вътрешното министерство на Германия. Мелник настоява Германия да потвърди, че не подтиква своите граждани да участват във войната на страната на проруските сепаратисти и призова немското правителство да се погрижи немските граждани да не „заминават на изток за да участват в извършването на убийства“. На свой ред говорител на германското МВнР заяви, че Берлин няма да търпи извършването на престъпления зад граница от страна на свои граждани и потвърди, че има доказателства за отделни подобни случаи. Възможно е министерството да въведе ограничителни мерки за излизането от страната на лица, заподозрени, че се канят да воюват в Украйна.

Експертът и говорител за вътрешната политика на парламентарната група на управляващите консерватори в Бундестага и член на парламентарната комисия за контрол на специалните служби Щефан Майер смята, че воюващите в Украйна немски граждани трябва да бъдат подвеждани под отговорност за „създание на терористично обединение“. По неговите думи „е необходимо лицата с двойно гражданство да бъдат лишавани от германски паспорти заради участието си в гражданската война“.

Вашият коментар