ЗАЩО САЩ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ МЪЛЧАТ ЗА ИДЕЯТА НА ЮНКЕР ЗА ЕВРОПЕЙСКА АРМИЯ?

ЙОРДАН ХАЛАЧЕВ

http://yphalachev.blogspot.com

 

Защо мълчат сега те си знаят,вероятно Псаки мисли.
Ето мнението на Лондон и Вашингтон от септември 2012,по отношение на тогавашните разговори за „Европейската армия“на значително по-ниско ниво от днес:

„Европейската армия е заплаха за НАТО, атлантическото единство и Съединените щати е мнението на Вашингтон и Лондон през септември 2012.“

Тази идея трябва да е тревожен сигнал както за Лондон, така и Вашингтон. Докладът тогава е подкрепен и от външните министри на 11 държави-членки на ЕС (Австрия, Белгия, Дания, Франция, Италия, Германия, Люксембург, Холандия, Полша, Португалия и Испания).
„Практически всички предложения от министрите на външните работи, представляват заплаха за националния суверенитет, включително ревизии изпълнявани от супер-квалифицирано мнозинство от държавите членки на ЕС и създаването на „Европейска Гранична полиция“ и „европейска виза.“
Но може би най-опасната препоръката е открита процедура за създаване на „Европейска армия“, понятие, което както Великобритания и САЩ  категорично отхвърлят и в миналото и сега  и заплашва бъдещето на НАТО.“
Отбранителните ресурси са твърде оскъдни, за да се осъществява планиране,да  действат командни структури, и да се вземат решения за възлагане на поръчки на  – веднъж в НАТО и още веднъж в ЕС; … ние искаме да се избегне всякаква дискриминация срещу членове на НАТО, които не са членове на ЕС.
Администрация на САЩ отхвърлят всяка идея,която касае  европейска отбранителна идентичност,като опит да се измества НАТО. Съвсем ясно е, че това най-ново предложение на ЕС категорично би засегнало трансатлантическия съюз,казва тогава държавният секретар на САЩ.
Илюзия е да се мисли, че НАТО и европейска армия могат по ефективен начин да съществуват съвместно. Крайният резултат ще бъде- слаба и безпомощена  отбраната на ЕС и постепенно изключване на НАТО и на американските войски, бази и съоръжения в Европа.
Ако влязат в сила, тези предложения ще звучат като погребален звън на НАТО и в крайна сметка отслабване на трансатлантическата отбрана. Както Съединените щати така и Великобритания трябва твърдо да се противопоставят, и отказват  всякакво сътрудничество с развитието на независима идентичност на отбраната на ЕС.

 

Вашият коментар