цитат от Данов: Мислим стандарт за жилища на ромите

03.04.2014 11:10

 

Новината от „Вести“ и „24 часа“ ,която изтече в мрежата гласи:

 

Министър Иван Данов

Според министъра на инвестиционното проектиране жилищната площ на човек от ромско домакинство трябва да бъде поне 7,5 кв.м., колкото при социализма

В момента се мисли върху стандарт за строителството на социални жилища за ромите, съобщи министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов пред в. „24 часа“.

По думите му едно от нещата, които стандартът ще предвижда, е жилищната площ на човек. Според министъра тя трябва да е поне 7,5 кв. м на член от домакинството, колкото са били строителните норми по времето на социализма.

“Възможно е в новия стандарт тази норма да е малко по-голяма, но няма да има жилища по 150 квадрата”, обясни арх. Данов.

Вестникът припомня предложението на министъра от миналия месец държавата да създаде фонд, който да финансира строежа на социални жилища, в които срещу символичен наем да се пускат да живеят социално слаби хора.

– – –

Коментар на новината

Не за първи път, се прави опит да се усвоят земите, върху които е разположено някое циганско гето .. поне в София. Проекта е грандиозен. Под формата на загриженост за циганите и опит за интеграцията им в обществото, както и осигуряване на нормални условия за живеене, някой мутренски инвеститор лобира сред политиците за своя проект. Ще направят някъде до София, малък, нов квартал от къщички за циганите, а освободените площи, които в днешно време попадат в центъра на София, ще бъдат използвани за огромен строителен подвиг, с молове и офисни сгради клас „А“. Съдейки по подхода на кампанията и от това, колко далечно и заобиколно се започва тя, може да се каже, че някой мутрафон се е размечтал за „Сони Център – както този в Берлин“. Знаем няколкото човека с мераци за подобна дейност в София, но вероятно ще се направи отделна фирма, регистрирана в братска социалистическа Австрия, подобно на схемите за БТК и някои други „финансови проекти“.

Някой ще каже, е защо пък не, мангалите ли трябва да са емблемата на центъра на София?

Въпроса не бива да се поставя така! Не бива, чрез лицемерна загриженост към ромите, да се използват политици или неправителствени организации, за завземане (заграбване) на строителни терени. Ако някой иска да помага на ромите, нека го каже ясно и прозрачно. Ако някой иска да строи на парцелите, където е Гетото, нека сложи проекта на масата в общината и даде пълна информация за плановете си.

Но нали сме си в България, всичко става заобиколно, под масата, по втория начин …

 

Ще следим развитието на проекта по заграбване земите от Гетото!

 

 

 

Вашият коментар