Странен кратер в Ямал (Русия)

Пътници на хеликоптер наскоро забелязали кратер с диаметър 80 метра на полуостров Ямал в северната част на Сибир, неслучайно наричан от местните „краят на света“.

Дупката, заснета от инж. Константин Николаев, стана хит в интернет и предизвика стотици спекулации за произхода си.

Все още никой не знае колко е дълбок кратерът и как се е появил, но Руската академия на науките и Министерството на извънредните ситуации са изпратили екипи, които да разследват аномалията.

 

След като видеото се разпространи, се появиха редица теории за естеството на дупката, вариращи от удар на метеорит до извънземни, които вземат проби от земната почва. Други твърдят, че почвата около кратера е потъмняла заради излагане на огромна температура.

Местното издание Siberian Times цитира служител на местния клон на Министерството на извънредните ситуации, според който това със сигурност не е дело на метеорит. Той обаче отказва допълнителна информация по случая.

Най-разумното обяснение до момента идва от геоложката Анна Курчатова, според която дупката се дължи на огромните газови находища в Ямал.

Тя обяснява, че пясък, сол и метан може да са останали в капана на почвата в дълъг период от време, а налягането от добива на същото находище може да е довело до взрив и надигане на почвата като коркова тапа.

Ако теорията на Курчатова се окаже вярна, това би означавало потенциални проблеми за газопроводите в региона и за цялостния добив в Ямал.

Разбира се, обяснението може да се окаже далеч по-просто и дупката може да е причинена просто от движението на земни маси. Докато няма ясен отговор, конспиративните теории ще се роят.

===========

Ама… нали и на вас, някак не ви звъчат убедително обясненията за избухнал метан?

 

http://youtu.be/2kMs05VaOfE

Вашият коментар